برای احتراق مناسب سوخت و هوا در موتور های احتراق داخلی باید سوخت و هوا با نسبت خاصی ترکیب شوند این نسبت که به آن نسبت استوکیو متریک نیز می گویند در خودرو با سوخت بنزینی با نسبت 14.7 به 1 در حالت جرمی می باشد
حال اگر این نسبت ترکیب رقیق باشد یعنی میزان سوخت کم باشد مقدار اکسیژن خروجی که نتوانسته با سوخت ترکیب شده و بسوزد زیاد خواهد بود و برعکس آن یعنی اگر نسبت سوخت به هوا غنی یا غلیظ باشد یعنی میزان سوخت وارد شده به نسبت بیشتری باشد در این صورت در اگزوز خودرو میزان اکسیژن کمتری وجود خواهد داشت.بنابراین منیفولد دود بهترین مکان برای بازخورد نسبت ترکیبی سوخت وهوا یا همان سنجش نسبت سوخت و هوا می تواند باشد.
برای سنچش میزان اکسیژن خروجی از منیفولد دود از قطغه بنام سنسور اکسیژن استفاده می شود و همانطورکه در مبحث سنسور اکسیژن توضیح دادیم سنسور اکسیژن وظیفه ارسال گزارش میزان اکسیژن خروجی از منیفولد دود برای ایسیو را برعهده دارد.
سنسور اکسیژن به دو دسته نرو بند و واید بند تقسیم می شود که در این قسمت به تشزیح سنسسور اکسیژن نروبند می پردازیم
هر خودروی برای کارکرد با راندمان بالا نیاز به تنظیم بودن سوخت میزان اختلاط سوخت و هوا دارد که به آن نسبت استوکیو متریک اطلاق می شودهمانطور که بیان شد این نسبت بنا به نوع سوخت مصرفی خودرو متفاوت می باشد این عدد در سوخت بنزینی عدد14/7 به 1 برحسب جرمی می باشد
اختلاط سوخت و هوا در ایسیو موتور با توجه به گزارش سنسور های مختلف در خودرو صورت می پذیرد. که ایسیو با توجه به اطلاعات ارسالی سنسور ها میزان و زمان پاشش انژکتورها را مشخص می کند اگثر سنسورها پارامترهای فیزیکی ورودی موتور را گزارش می نمایند ولی بعضی از این سنسورها خروجی موتور را به اطلاع ایسیو می رساند که یکی از این سنسورها سسنور اکسیژن می باشد و با توجه به اینکه در خروجی موتور قرار گرفته دارای اهمیت مضاعفی می باشد. ودر اصطلاح بازخورد و فیدبک می باشد.
یکی از مزیت های سنسور نروبند ، قابلیت ارسال گزارش نسبت سوخت 14 به 1 تا 15 به 1 را دارد زیرا در این محدوده خودرو بهترین بازدهی و کمترین آلایندگی را دارد لیکن اگر اختلاط سوخت خارج از این بازه مشخص شده باشد سنسور نرو بند فقط رقیق یا غلیظ بودن سوخت را به ایسیو گزارش می کند به عبارتی سنسور نرو بند دارای خطای محاسباتی می باشد و اگر نسبت سوخت در بازه تعریف شده پیش گفته نباشد زمان تنظیم سوخت تا رسیدن به حد نرمال طولانی و حتی در بعضی از ایسیوهای دارای استراتژی ضعیف دست نیافتنی خواهد بود
از مزیت های دیگر سنسور نرو بند قیمت پایین تر آن نسبت به سنسور اکسیژن واید بند می باشد
سنسور اکسیژن نرو بند معمولا دارای 4 رشته سیم هستند که 2 رشته سیم مربوط به گرمکن سنسور مر بوطه می باشد که دلیل استفاده از آن بخاطر رسیدن زودتر سنسور به دمای کارکرد می باشد بصورتی که سنسور اکسیژن بهترین بازدهی خود را در دمای بالا 350 درجه سانتیکراد دارد واز دو سیم دیگریکی مربوط به سیگنال ارسالی از ایسو و دیگری مربوط به سیگنال ارسالی از سنسور اکسیژن به سمت ایسیو که برگرفته از میزان اکسیژن در منیفولد دود می باشد.
بازه ولتاژی سنسور اکسیژن از نوع نرو بند از 0.1 ولت تا 0/9 ولت می باشد که اعداد زیر0/45 ولت نشان دهنده سوخت رقیق و بالای 0/45 ولت نشان دهنده سوخت غلیظ و غنی می باشد.
ایسو با توجه به میزان ولتاژ ارسالی سنسور اکسیژن نسبت به کنترل اختلاط سوخت و هوا پرداخته تا خودرو کمترینآلایندگی را داشته باشد البته ایسو در حالت های خاص شاید سیگنال های ارسالی اکسیژن را نظر نگرفته و نسبت به دستور پاشش بیشتر اقدام نماید که از آن جمله میتوان به درخواست راننده در شرایط شتابگیری سریع یا استارت حالت سرد خودرو اشاره نمود یعنی سنسور اکسیژن در دو بازه در اصطلاح حلقه باز و حلقه بسته می تواند باشد که مقالات بعدی مفصل به این موضوع اشاره خواهیم کرد.
گرد آوری :مهندس احمد دادرس
برای آموزش تنظیم موتور و سیستم انژکنور و کنترل و مدیریت موتور می توانید در دوره های مکانیک من شرکت فرمایید www.mymechnpk.ir
انواع سنسور اکسیژن با برند و مدل های مختلف در مجموعه فروشگاه های تکنوتست
شعبه دادرس دادرس تهران تلفن تماس 09020722567 dadras.co@ شعبه شهرستان پارس آباد 09144578002 technotest.co@
اولین نفری باشید که راجع به این مقاله نظر میدهید.
برای نظر دهی در صورتی که عضو سایت هستید از بخش
ورود
با سیستم وارد شوید و در غیر اینصورت از بخش
ثبت نام
نسبت به ثبت نام اقدام نمایید.